Super Mario Bros.

Super Mario Bros
Alla som någon gång spelat NES har troligtvis också spelat klassikern av alla klassiker, Super Mario Bros. Antagligen ett av de mest kända spelen genom tiderna där miljoner människor spenderat hundratals timmar på att försöka ta sig igenom de 8 världarna.

Spelet har sålts i ca 40 miljoner exemplar vilket gjorde det till dittills det mest sålda spelet tills Wii sports tog över rekordet med ca 75 miljoner sålda exemplar.

Storyline

Mushroom Kingdom blir en dag invaderat av Koopas, en stam elaka sköldpaddor. Invånarna blir förvandlade till stenblock, tegelstenar och till fält av hästtagel, och Mushroom Kingdom faller i ruiner. Den enda som kan återställa kungadömet är prinsessan Toadstool (senare känd som Peach), dotter till svampfolkets kung, men dessvärre blir hon kidnappad av den store kungen Koopa (senare känd som Bowser). Hjälten Mario får höra om svampfolkets tillstånd och ger sig iväg för att rädda prinsessan Toadstool.

Speluppbyggnad

Super Mario Bros. är ett sidscrollande plattformsspel bestående av 8 världar med 4 banor i varje värld. Mario kan hoppa, springa och på vissa banor även simma. Fienderna omintetgörs allt som oftast genom att Mario hoppar på dem, men vissa fiender (oftast taggiga) är farliga att hoppa på. Vidare kan Mario hitta saker som gör honom starkare. En magisk svamp gör Mario till Super Mario. Som Super Mario är Mario dubbelt som stor och kan krossa tegelstenar. En blomma gör att Super Mario kan kasta eldbollar och en stjärna gör Mario oövervinnerlig för några sekunder. Under effekten av stjärnan kan man dock fortfarande dö av att trilla ner i hål.

Kul kuriosa

Luigis namn kommer från det japanska ordet “Ruiji” som betyder “liknande”.

Innan Super Nintendo bar Mario blå tröja och röda byxor, efter det har det varit röd tröja och blå byxor.

Skaparen av Sonic the Hedgehog fick sin inspiration av att spela Super Mario Bros om och om igen för att försöka klara första banan så snabbt som möjligt.

Visste du att svamparna i spelet är baserade på en känd svamp med psykedeliska effekter som skall du dig att känna dig som att du faktiskt växer.

Skillnader i utgåvor

Release: 1987-05-15
Importör: Bergsala
Hyrutgivare: Yapon

1. Fem skruvar
Box: Omärkta flärpar, inget SoQ, ingen streckkod
Manual: SCN
Kassett: Omärkt, 5-skruvars
Dammskydd: Röd Nintendologga
Reklamblad o. dyl.: Nej

2. EEC/SCN-variant
Box: NES-SM-EEC på flärparna, genomskinligt SoQ, streckkod på baksidan
Manual: NES-SM-SCN
Kassett: NES-SM-EEC (fram), SCN (bak)
Dammskydd: ??
Reklamblad o. dyl.: ??

3. Standard-SCN (Big Box)
Box: NES-SM-SCN på flärparna, 01106 på höger flärp, rund SoQ, streckkod på baksidan
Manual: NES-SM-SCN-1 med inringat T
Kassett: NES-SM-SCN (fram) och SCN (bak), rund SoQ, 3-skruvars
Dammskydd: Röd Nintendologga och marmorliknande struktur
Reklamblad o. dyl.: ??

Summering och samlarvärde

Det absolut vanligaste spelet av alla NES spel, är inte värd speciellt mycket mer än det fantastiska nostalgiska värdet. Jag kan själv fortfarande ta fram SMB titt som tätt för att försöka gå igenom spelet på så snabb tid som möjligt. Tidlöst spel som aldrig blir gammalt!

Världsrekordet för “speed run” ligger på 4:57 min.

Kommentera